ΕΤΕΠ-Κ: Ένα κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.

Ο Γιάννης Βόντας, είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Βόντας oλοκλήρωσε τις σπουδές του (1987-1992) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1997) στο αντικείμενο της Γενετικής Εντόμων, στο Γεωπoνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη Σχολή Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff (1998-2001), στο Liverpool School of Tropical Medicine (2001-2002) και στo Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ITE) (2002-2004), αξιοποιώντας διαδοχικές υποτροφίες Marie Curie.

Εκλέχθηκε λέκτορας Γ. Φαρμακολογίας στο ΓΠΑ το 2004 και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2008-2013). To 2013-14 εργάστηκε στο Innovative Vector Control Consortium-Bill & Melinda Gates Foundation και ανέπτυξε το πλαίσιο χρηματοδότησης για τα προγράμματα της έρευνας στην ελονοσία. Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα, στο ΓΠΑ ως Καθηγητής και Διευθυντής του Εργ. Γ. Φαρμακολογίας και στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ ως Ερευνητής.

Από το 2021 είναι Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και Καθηγητής μερικής απασχόλησης στο ΓΠΑ. Διαθέτει πλούσια διδακτική εμπειρία, σε πολλά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει επιβλέψει >20 διδακτορικές διατριβές.

Η έρευνα της ομάδας του εστιάζει στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών καλλιεργειών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα χημικά γεωργικά φάρμακα. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης και έχει δώσει πολλές διαλέξεις, ως προσκεκλημένος ομιλητής στο εξωτερικό.

Έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια, ενώ είναι Ακαδημαϊκός Εκδότης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής σε πολλά περιοδικά. Συμμετέχει σε επιτροπές (panel) για την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μεταξύ άλλων στο ERC, και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό (ANR, FWO, GCT, MRC etc). Έχει εμπειρία στο συντονισμό μεγάλων διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τη Βιομηχανία.

Διατέλεσε μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών της Γενικής Γραμματείας ¨Έρευνας και Καινοτομίας (2018-2020) και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (2017-2022).