Innovation Stories | PCNano Materials: Καινοτόμα δομικά υλικά καθαρίζουν τον αέρα από ρύπους και μικρόβια

Δημοσιεύτηκε 16 Μαΐου, 2023

H εταιρία PCN Materials ΙΚΕ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ως τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης. Δραστηριότητα της εταιρίας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας καινοτόμων φωτοκαταλυτικών προϊόντων, που αποδομούν αέριους και υγρούς ρύπους αλλά και αερόβια παθογόνα. Στόχος της, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Σήμερα, η PCN Materials προχωράει δυναμικά ως η μοναδική εταιρία στην Ελληνική αγορά στην παραγωγή και χρήση καινοτόμων φωτοκαταλυτικών υλικών, με δυνατότητα εφαρμογής ως πρόσθετα δομικών υλικών για βιομηχανική και οικιακή χρήση.

Περιγραφή προϊόντων και η εφαρμογή καινοτομίας

Αξιοποιώντας τον ηλιακό ή/και τεχνητό φωτισμό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους αντίστοιχα, τα προϊόντα της “PCN Materials” αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην διαδικασία αποδόμησης ανόργανων ενώσεων όπως οξειδίων του αζώτου (NOx) αλλά και οργανικών ενώσεων όπως τα VOCs (Volatile Organic Compounds) και επιβλαβών ενώσεων τύπου BTΧ, ( Βενζόλιο, Τολουόλιο και Ξυλένιο).
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών των υλικών από πιστοποιημένα εργαστήρια στην Ιρλανδία και Κίνα, αποδείχθηκε η αποτελεσματική τους απόδοση στην εξάλειψη πληθώρας Gram+ και Gram- βακτηρίων , όπως το E-Coli, ο Σταφυλόκοκκος, η Πνευμονία και η Ψευδομονάδα αλλά και ανθεκτικών ιών όπως ο ΜS2 και Lentivirus, με συνέπεια την συμβολή των προϊόντων της εταιρίας στην καταπολέμηση των ενδο-νοσοκομειακών και αερόβια μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως αυτών της πρόσφατης πανδημίας COVID-19.

Συνδυαστικά, στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας η εταιρία ανέπτυξε μια σειρά υλικών υψηλής τεχνολογίας, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων υλικών δόμησης στην αγορά. Τα προαναφερθέντα υλικά παράγονται στη μορφή σκόνης ή υγρού διαλύματος (spray) και έχουν την ιδιότητα ενσωμάτωσης σε υλικά εσωτερικής και εξωτερικής χρήσεως , όπως επιχρίσματα/ μπογιές και τσιμεντοειδή προϊόντα (π.χ. πλάκες πεζοδρομίων), ή επικάλυψης επιφανειών δομημένων από πλαστικό (ΡΡ), χαρτί, γυαλί και ύφασμα. Το εύρος της αποτελεσματικότητας της απορρυπαντικής και απολυμαντικής ικανότητας των προϊόντων αποτυπώνεται ενδεικτικά σε δύο έργα μεγάλης κλίμακας, στα οποία χρησιμοποιήθηκε επίχρισμα/μπογιά που περιείχε ως πρόσθετο το φωτοκαταλυτικό προϊόν της “PCN Materials”. Συγκεκριμένα, τέτοιου είδους υλικά εφαρμόστηκαν στην κατασκευή οδικής σήραγγας 400 μέτρων στη σήραγγα Σταλίδας, στο βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης (2014)  και στην Ιατρική Μονάδα του Στρατοπέδου εκπαίδευσης Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού  (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο της Κρήτης (2017), σε συνεργασία με   το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Επόμενα βήματα-Στόχοι-Επιδιώξεις

Αποστολή της PCN Materials αποτελεί η επέκταση της επαγγελματικής της δραστηριότητας στην αγορά του τομέα των πρόσθετων δομικών υλικών με αντιρρυπαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι γεγονός ότι τα φωτοκαταλυτικά υλικά δεν είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα, και η “PCN Materials” είναι η πρώτη εταιρία που επιχειρεί να τα συστήσει στην ελληνική αγορά, προσφέροντας τροποποιημένα υλικά αποτελεσματικά ενεργά  τόσο με ηλιακό φως οσο και τεχνητό φως εσωτερικού χώρου. Η δημιουργία μιας αγοράς για αυτά τα καινοτόμα προϊόντα θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία της εταιρίας. 
Η “PCN Materials” προχωράει με υπευθυνότητα και προσήλωση, στην ανάπτυξη και παραγωγή μιας αλυσίδας καινοτόμων φωτοκαταλυτικών προϊόντων που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την υγιεινή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Η εταιρία φιλοδοξεί να συμβάλει αποτελεσματικά, σε κάθε βήμα επιστημονικής και επιχειρηματικής προσπάθειας, για την ενίσχυση και προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/42HfA81