ΕΤΕΠ-Κ: Ένα κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.

Ο Δρ Εμμανουήλ Στρατάκης είναι Διευθυντής Ερευνών και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτροινικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IΗΔΛ-ΙΤΕ).

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (UOC) το 2001. Μετά την αποφοίτησή του, εντάχθηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο IESL-FORTH εργαζόμενος στη μηχανική των υλικών με υπερταχεία παλμικά λέιζερ. Κατά τα χειμερινά εξάμηνα του 2006 και του 2008, εντάχθηκε, ως επισκέπτης ερευνητής, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Το 2007 εξελέγη Ερευνητής στο IESL-FORTH, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Μικρονανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ (https://www.iesl.forth.gr/en/research/ULNMP-Group).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία: (α) Αλληλεπίδραση Λέιζερ-Ύλης, (β) Ανάπτυξη βιομιμητικών επιφανειών με υπερβραχείς παλμούς λέιζερ, (γ) Κατεργασία και διάγνωση με λέιζερ του γραφενίου και συναφών δισδιάστατων υλικών, (δ) Προηγμένες φωτονικές διεργασίες σε φωτοβολταϊκές συσκευές και συσκευές αποθήκευσης ενέργειας, (ε) Φωτοβοηθούμενη σύνθεση νανοκρυστάλλων, (στ) Εφαρμογές στη μη γραμμική απεικόνιση στην επιστήμη των υλικών και τη βιολογία, (ζ) βιοκατασκευή μέσω λέιζερ για εφαρμογές μηχανικής ιστών. 

Έχει πάνω από 270 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερες από 14000 αναφορές, h-index=65, και έχει συντονίσει πολλές εθνικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Έχει δώσει περισσότερες από 70 προσκεκλημένες και κεντρικές διαλέξεις και έχει διατελέσει διοργανωτής και Πρόεδρος σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει διατελέσει συντάκτης των περιοδικών “Optoelectronic Advances”, “Materials Today (Bio)” και “International Journal of molecular Sciences”. Από το 2015, είναι Διευθυντής της Υποδομής Νανοεπιστημών του ΙΤΕ, μέρος της Ευρωπαϊκής υποδομής NFFA-Europe, όπου είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Είναι εθνικός εμπειρογνώμονας στην ομάδα υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τις Νανοτεχνολογίες, τα Προηγμένα Υλικά, τη Βιοτεχνολογία, την Προηγμένη Μεταποίηση και Επεξεργασία. Είναι υπότροφος της OPTICA και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.

Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Biomimetic (www.biomimetic.gr).