ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2015 ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ

Δημοσιεύτηκε 16 Οκτωβρίου, 2015

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, η «Βραδιά του Ερευνητή 2015». Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός –10η συνεχή χρονιά ταυτόχρονα σε ~300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη–, με ολοένα και μεγαλύτερο άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία, η οποία φέτος στο ΙΤΕ ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη σε προσέλευση και ενθουσιασμό, με πάνω από 2.500 επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Στις Βραδιές αυτές οι ερευνητές παρουσιάζουν με απλό και κατανοητό τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο ευρύ κοινό, συνομιλούν για αυτά, τη χρησιμότητά τους και τις εφαρμογές τους στην τεχνολογία, την υγεία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση, κτλ. Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρότεροι και νεαρότεροι, μαθητές και σπουδαστές, μπορούν να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τους ερευνητές για θέματα που σχετίζονται με την έρευνα γενικότερα, όπως: Τι είναι, Ποιους αφορά, Πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας, Τι είναι καινοτομία, Το επάγγελμα του ερευνητή, κτλ. Ο διάλογος αυτός πολύτιμος και για τις δυο πλευρές• οι ερευνητές, οι οποίοι συχνά απομονώνονται, λόγω της φύσης της εργασίας τους, ανατροφοδοτούν την έρευνά τους μέσα από τις απορίες και τα ερωτήματα του κοινού: Πόσο εύχρηστες είναι οι εφαρμογές τους, Πώς τις αντιλαμβάνονται άτομα με διαφορετικό μαθησιακό υπόβαθρο, αλλά και ηλικία, Ποιες είναι οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους, κ.ά.
Οι επισκέπτες του ΙΤΕ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρωτότυπες διεθνώς τεχνολογίες και δράσεις που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται στα Ινστιτούτα και τα αναπτυξιακά του κέντρα στους τομείς: της Φυσικής (Λέιζερ, Αστρονομία), των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, των Υλικών, της Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση περιείχε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Πολιτισμό, με εφαρμογές απ’ όλα τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ.
Παρακάτω, αναλυτικά οι τίτλοι των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΖΕΡ: Μοναδιαία φωτόνια και συμβολή. Ακουστικό συμβολόμετρο. Οπτο-ακουστική μικροσκοπία: βλέποντας και ακούγοντας το φως. Απρόσμενο φως. Εφαρμογή οπτικής φασματοσκοπίας για τον έλεγχο προέλευσης και ποιότητας τροφίμων. Οπτικές ίνες. Το λέιζερ στην υπηρεσία της Μηχανικής Ιστών. Μεταϋλικά: Νέες δυνατότητες στον έλεγχο του φωτός. Καθαρισμός αέρος εσωτερικού χώρου με φωτοκαταλυτική δράση. Τηλε-φασματοσκοπία πλάσματος επαγόμενου από λέιζερ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: Ocean sound lab (OSL). D_Ears (Directional Ears). FLIRE DSS. Engage. TTNet.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Μελέτη της μικροκυκλοφορίας μέσω αγγειακών μετρήσεων σε εικόνες του αμφιβληστροειδούς. BeanTable. Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης. Ίππαλος – Σύστημα Εξερευνητικής Αναζήτησης με Χρήση Προτιμήσεων. Βιολογικά-εμπνευσμένο ρομποτικό χταπόδι OctoBot. Βάδιση και ισορροπία ανθρωποειδών ρομπότ. Hobbit – Ρομποτικός οικιακός βοηθός για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους. Kινητή Επικοινωνιακή Υποδομή Έκτακτης Ανάγκης Ταχείας Ανάπτυξης REDComm. Κατανεμημένο Σύστημα Καταγραφής Διαδικτυακών Επιθέσεων. Safeline.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Περιήγηση μέσα από προσομοίωση σε υπολογιστή του ζωντανού κυττάρου. Εξερευνώντας την υπέροχη μύγα. Μελέτη ανθρώπινων ασθενειών με το μοντέλο του νηματώδους Caenorhabtitis elegans. Η κρυμμένη ζωή του παράσιτου της ελονοσίας. Μια καινοτόμος διαγνωστική πλατφόρμα για την ανάλυση κουνουπιών-φορέων ασθενειών. Έντομα και γεωργία. Δομές φυσικών αντιβιοτικών πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Βακτήρια – εργοστάσια πρωτεϊνών. Μοντελοποιώντας τον εγκέφαλο. Γονιδιωματική αστάθεια και Γήρανση. aDDRess.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ: Mathesis.
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ: Βίντεο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ITE & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Τα λέιζερ στις υπηρεσίες της Πολιτισμικής Κληρονομιάς — Ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση. Εργαστήριο γεωφυσικών διασκοπήσεων – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αεροφωτογράφισης (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ). Ανάλυση Αρχαίου DNA – Μια εντελώς νέα ματιά στο παρελθόν. Τα Πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Το έργο «Εξερευνώντας τον Κόσμο του Βυζαντίου». Τεκμηρίωση τρισδιάστατων (3D) μοντέλων, των επιχειρημάτων και των συλλογισμών τους. Οπτικοποίηση και συνθετική κίνηση σε περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Χαρακτηρισμός δομικών υλικών, νέα υλικά και μέθοδοι συντήρησης μνημείων (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ). Παρουσίαση διαδραστικών συστημάτων στον τομέα του Πολιτισμού (Χρονογραμμή). Κλιματικές αλλαγές και παράκτια μνημεία.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» (European Researchers’ Night) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ (2014-2020) στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie. Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Ν. 633303. Στην Ελλάδα, η «Βραδιά του Ερευνητή» υλοποιείται από δύο κοινοπραξίες ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σε οχτώ διαφορετικές πόλεις, το RΕΝ-ΑΤΗΕΝΣ (www.renathens.gr) και το REN-GREECE (www.rengreece.gr), στο οποίο συμμετείχε και το ΙΤΕ.


Επιστημονικός Υπεύθυνος για το έργο από το ΙΤΕ: Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του ΙΤΕ, Email: saitakis at stepc.gr


Συντονιστής για το έργο από το ΙΤΕ: Γιώργος Παπαμιχαήλ, Σύμβουλος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας,

Email: george at stepc.gr

Επικοινωνία: ΙΤΕ, ΕΤΕΠ ΚΡΗΤΗΣ, 2810391900, inquiries at stepc.gr

Δείτε εδώ αναλυτικά τις δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν