Εκδήλωση BEYOND SCIENCE ένας διάλογος μεταξύ επιστήμης και τέχνης στο Σπίτι της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε 26 Μαρτίου, 2019

Το Σπίτι της Κύπρου και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη (Ελλάδας) διοργανώνουν την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στις 18.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α στο Σύνταγμα, εκδήλωση με θέμα BEYOND SCIENCE: ένας διάλογος μεταξύ επιστήμης και τέχνης.

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανάγκη αλλά και τις δυσκολίες επικοινωνίας του επιστημονικού έργου στο ευρύ κοινό, καθώς και να αναζητήσει τα όρια  μεταξύ επιστήμης και τέχνης.

1. Με ποιους τρόπους μπορούμε να επικοινωνήσουμε το επιστημονικό έργο στο ευρύ κοινό; 

Ποια τα οφέλη;

 Πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει στην επικοινωνία αυτή;

2. Πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει στην επικοινωνία αυτή;

3. Πώς οι καλλιτέχνες εμπνέονται από την επιστημονική έρευνα;

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης «Public Engagement with Research» παρουσιάζονται φορείς και πρωτοβουλίες που φέρνουν σε επαφή τους επιστήμονες-ερευνητές με το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, η «Βραδιά του Ερευνητή», μια ετήσια πανευρωπαϊκή δράση που βοηθάει τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις επιστημονικές εξελίξεις, παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ εστιάζει στον ρόλο των πολιτών στη συγκρότηση ενός εθνικού δικτύου καταγραφής της άγριας ζωής, ενώ την εμπειρία τους από τον διαγωνισμό στο Facebook #MyResearchBuddy παρουσιάζουν οι Marie Sklodowska Curie Actions. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παπαμιχαήλ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, με θέμα Αναδεικνύοντας τον ρόλο του ερευνητή στην κοινωνία: Η Βραδιά Ερευνητή στην Κρήτη˙ Μαρία Γανωτή, ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ, με θέμα ΠΑΡΑΤΗΡΩ, μια ιδέα που έγινε πράξη: Η έμπνευση, η υλοποίηση, το μέλλον και η Zelda Monticelli, MSCA social media team, με θέμα Social media takeaways: MSCA competition #MyResearchBuddy case study.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης «Public Engagement with Research» παρουσιάζονται φορείς και πρωτοβουλίες που φέρνουν σε επαφή τους επιστήμονες-ερευνητές με το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, η «Βραδιά του Ερευνητή», μια ετήσια πανευρωπαϊκή δράση που βοηθάει τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις επιστημονικές εξελίξεις, παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ εστιάζει στον ρόλο των πολιτών στη συγκρότηση ενός εθνικού δικτύου καταγραφής της άγριας ζωής, ενώ την εμπειρία τους από τον διαγωνισμό στο Facebook #MyResearchBuddy παρουσιάζουν οι Marie Sklodowska Curie Actions.
 
Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παπαμιχαήλ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, με θέμα Αναδεικνύοντας τον ρόλο του ερευνητή στην κοινωνία: Η Βραδιά Ερευνητή στην Κρήτη˙ Μαρία Γανωτή, ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ, με θέμα ΠΑΡΑΤΗΡΩ, μια ιδέα που έγινε πράξη: Η έμπνευση, η υλοποίηση, το μέλλον και η Zelda Monticelli, MSCA social media team, με θέμα Social media takeaways: MSCA competition #MyResearchBuddy case study.
 
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση. Την οργάνωση και τον συντονισμό της ενότητας έχει η Άρτεμις Παπαθεοδώρου.
 
Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την εικαστική έκθεση «Beyond Science». Νέοι επιστήμονες μιλούν για το ερευνητικό τους έργο μέσα από φωτογραφίες, video, γραφήματα, ζωγραφική, assemblage και κοσμήματα. Μέσα από τις οργανικές δομές που συναντά κανείς στο μικροσκόπιο, τις υποθαλάσσιες μορφές που απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό και τις συνθέσεις που εμπνέονται από την επιστημονική έρευνα, η επιστήμη συναντά την τέχνη – με κοινή αφετηρία την παρατήρηση, καθώς και τη δημιουργική «αμηχανία» απέναντι στην ομορφιά της φύσης, της (α)συμμετρίας, της πολυπλοκότητας ή της απλότητας.
 
Συμμετέχουν οι: Αντώνιος Γερόπουλος, Εύη Γογγολίδου, Μάγια Καραχάλιου, Αθηνά Κεραμιδιώτου, Πέγκυ Κλιάφα, Μαρία Παρασκευή Κοτίνη, Panayiotis Maghsoudlou, Κρυσταλλία Μπούρα, Αργυρώ Παπαθανασίου, ΤΑΝΟ, Τόλης Τατόλας, Βάσια Χατζή και Λούης Χατζηιωάννου.
Την οργάνωση της ενότητας έχουν η Έλενα Γκότση και η Μάγια Καραχάλιου. Τον συντονισμό έχει ο Ιωάννης Πούλιος και την επιμέλεια η Νόρα Όκκα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει η Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος
Α.Γ. Λεβέντη δρ Σοφία Αντωνιάδου.
Με την υποστήριξη
Με την υποστήριξη  

 

 
Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.spititiskyprou.gr
Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση 
 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, εδώ
www.spititiskyprou.gr
 
Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανάγκη αλλά και τις δυσκολίες επικοινωνίας του επιστημονικού έργου στο ευρύ κοινό, καθώς και να αναζητήσει τα όρια μεταξύ επιστήμης και τέχνης.