Δημοσιεύτηκε 09 Μαρτίου, 2011

Προβολή & έκθεση των 21 τελικών υποψηφιοτήτων, από τις συνολικά 300, του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τον όμιλο Eurobank EFG, τον Μαϊο του 2010.
 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας 
«Η Ελλάδα Καινοτομεί!»
www.kainotomeis.gr

• Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και ο όμιλος Eurobank EFG με κοινή τους πρωτοβουλία ανέλαβαν από τον Μάιο του 2010 τη διοργάνωση ενός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση των ανθρώπων της έρευνας και καινοτομίας που τους διακρίνει σκληρή δουλειά, τόλμη και πίστη στις ικανότητές τους.

• Ο διαγωνισμός σκοπεύει να αναδείξει προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας και προϊόντα ή υπηρεσίες καινοτομίας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Επιπλέον στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

• Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες Βραβείων: την Εφαρμοσμένη Έρευνα & την Καινοτομία. Συνολικά θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία , πρώτο (Α) & δεύτερο (Β) για την κάθε κατηγορία.  Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι χρηματικά και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα.

• Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων -γραπτή και προφορική- την οποία συντονίζει και εποπτεύει Επιστημονικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 11 διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, θα γίνει με κριτήρια τη διεθνή πρωτοτυπία των προτάσεων, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης και τη συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας.

• Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, κατατέθηκαν 300 ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες προέρχονται από Έλληνες ερευνητές που συνεργάζονται με ελληνικά ερευνητικά κέντρα, καθώς και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά ή/και ερευνητικά στην Ελλάδα, ενώ αφορούν ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ξεχωρίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, η ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, οι εφαρμογές ηλεκτρονικής και πληροφορικής, οι κατασκευές και τα δομικά υλικά, ακόμη και τομείς εξαιρετικής εξειδίκευσης σε τεχνολογίες αιχμής.

• Για την ευρύτερη προβολή και διάδοση των ερευνητικών και καινοτόμων προτάσεων, ο ΣΕΒ και η Eurobank προγραμματίζουν μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν την έκδοση ειδικού λευκώματος που θα διανεμηθεί σε ένα  μεγάλο κύκλο αποδεκτών με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητα καθώς και τη διοργάνωση περιφερειακών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από την έκθεση των 20 επικρατέστερων έργων με σκοπό την προβολή τους στην επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία. Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν: στη Θεσσαλονίκη στις 11 Απριλίου, στην Πάτρα στις 9 Μαΐου και στο Ηράκλειο της Κρήτης την 1η Ιουνίου.

 

Πιο συγκεκριμένα ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων είναι ο ακόλουθος:

Θεσσαλονίκη
Τόπος διεξαγωγής:  Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”
Εκδήλωση έναρξης:  11/4/2011
Διάρκεια έκθεσης:  11- 17/4/2011

Πάτρα
Τόπος διεξαγωγής:  Πολυχώρος “Πολιτεία”
Εκδήλωση έναρξης:  9/5/2011
Διάρκεια έκθεσης:  9 – 12/5/2011

Ηράκλειο
Τόπος διεξαγωγής:  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)-Αμφιθέατρο
Εκδήλωση έναρξης:  1/6/2011
Διάρκεια έκθεσης:  31/5 – 5/6/2011

             

Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό ενώ το περιεχόμενό τους παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον και αναμένεται να εγείρει καίρια ζητήματα δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές ανάπτυξης και καινοτομίας. 

Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την τελική εκδήλωση βράβευσης των 4 επιλεγμένων υποψηφιοτήτων (2 για την εφαρμοσμένη έρευνα και 2 για την καινοτομία) την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:00 – 21:00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και τη Διοίκηση της Τράπεζας ενώ η έκθεση της Αθήνας θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου.