Δημοσιεύτηκε 30 Οκτωβρίου, 2012

“Χρήση – μετατροπή της Ηλιακής Ενέργειας”
Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκό Έργο «BIOSOLENUTI»:
Βιοεμπνεόμενη χρήση της ηλιακής ενέργειας

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης της επιστημονικής επιτροπής του ευρωπαϊκού έργου “BIOSOLENUTI” διοργανώθηκε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου από το εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του τμήματος Χημείας  του Πανεπιστημίου Κρήτης ημερίδα με τίτλο: “Χρήση – μετατροπή της Ηλιακής Ενέργειας ”.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου από την ομάδα του καθηγητή κου Αθανάσιου Κουτσολέλου, Διευθυντή του εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας.
Επίσης, οι συντονιστές όλων των σχετικών έργων του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του ΤΕΙ Κρήτης παρουσίασαν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες σε θέματα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ένα μίνι συμπόσιο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα ενέργειας, κ. Κ. Λαμπρινός, χαιρετίζοντας το συμπόσιο, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση δύο νέων μελετών από την Περιφέρεια Κρήτης, μια σχετικά με τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και άλλα συστήματα καθώς και μια για το βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη. Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε επίσης ότι η Κρήτη έχει επάρκεια ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με τα ζητήματα των ΑΠΕ, ζητώντας τη βοήθεια τους στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις από το Διευθυντή του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης κ Ν. Ζωγραφάκη καθώς και το Διευθυντή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης κ. Α. Σαϊτάκη σε θέματα πολιτικών σε ΑΠΕ και σύνδεσης με τη βιομηχανία αντίστοιχα.

Το έργο “BIOSOLENUTI”, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης του, έχει σαν στόχους την ανακάλυψη νέων χρωμοφόρων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν σε μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση και την ανάπτυξη ενός κέντρου αριστείας στην περιοχή, με την συμμετοχή παραγόντων τόσο από το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, τα ΑΤΕΙ αλλά και τις περιφερειακές αρχές.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου, πρόσφατα έγινε κατάθεση 2 Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

φωτο 1
φωτο 2