Συμμετοχή των εταιρειών EnzyQuest and SMATHI στην εκδήλωση "Βραδιά Ερευνητή 2022"

Δημοσιεύτηκε 14 Οκτωβρίου, 2022

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση «Βραδιά Ερευνητή 2022», την Παρασκευή 30/09/2022 (ώρες 17.00- 23.00).

Δυο από τις επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης, παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

1. Μια βραδιά στο Eργαστήριο παραγωγής μοριακών αντιδραστηρίων της EnzyQuest 

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς και προϊόντα αυτών (π.χ. ένζυμα) για την παραγωγή χρήσιμων και εμπορικά αξιοποιήσιμων προϊόντων, τόσο για την έρευνα όσο και την μοριακή διάγνωση ασθενειών ή άλλες εφαρμογές.

H EnzyQuest, μία Spin-out εταιρία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία Βιοτεχνολογίας διεθνώς πιστοποιημένη, για την ανάπτυξη και παραγωγή μοριακών αντιδραστηρίων. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, παράγει το μοναδικό ελληνικό μοριακό διαγνωστικό προϊόν RT-PCR, για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 το οποίο , οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να «φτιάξουν» μαζί με την EQ στην εκδήλωση. 

Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα, επίσης να συμμετάσχουν στην «γραμμή παραγωγής» της EnzyQuest (Παραγωγή, Ποιοτικός Έλεγχος, Απελευθέρωση προϊόντος) μέσα από διάφορες δραστηριότητες. 

Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να κατανοήσουν τη μέθοδο της RT-PCR αλλά και τα βασικά στάδια της γραμμής παραγωγής μιας βιοτεχνολογικής εταιρίας. 

2.SMATHI

Konstantinos Loukakis and Konstantinos Lazaridis presented two open-source machines, Dedalus and a modified version of LumenPnP.

Dedalus is a very fast and accurate 3D printer with automatic bed leveling and tool-changing mechanism that can print single objects from multiple materials, or even process them with cutting bits and lazers. 

LumenPnP is a pick and place machine that uses OpenPnP, an amazing open-source software that uses vision-control to place SMD components with very high accuracy on PCBs.