Εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης)

Δημοσιεύτηκε 19 Σεπτεμβρίου, 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 η εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης), στην Αίθουσα Καστελλάκη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, συμμετείχαν οι 30 συνολικά επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης, καθώς και οι 4 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία του ΕΤΕΠ Κρήτης, STEP-C Virtual Incubation.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΙΤΕ-Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης.

Οι δράσεις, τα επιτεύγματα και τα αναπτυξιακά σχέδια του ΕΤΕΠ Κρήτης παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή του ΕΤΕΠ Κρήτης, Δρ. Γιώργο Παπαμιχαήλ, ενώ οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων παρουσίασαν τις δράσεις, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΙΤΕ, ήταν αφενός η προβολή του ΕΤΕΠ Κρήτης και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην τοπική κοινωνία και αφετέρου η δικτύωση μεταξύ των στελεχών όλων των επιχειρήσεων/φορέων.

Ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε στην ομιλία του:

“Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι η επέτειος των 30 χρόνων  του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης συνιστά μια φωτεινή στιγμή για την επιστημονική, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης και όχι  μόνο. Είναι μια ευκαιρία αισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου εν μέσω του  ευρύτερου δυστοπικού περιβάλλοντος των τελευταίων ημερών.

Ως Περιφέρεια Κρήτης είμαστε  αρκετά υπερήφανοι για το τεχνολογικό μας πάρκο, το οποίο συνιστά,  ως ένα από τα πρώτα ιστορικά πάρκα της Ελλάδος, πυλώνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο νησί.

Για το λόγο αυτό νοιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους  πρωτεργάτες ίδρυσης του Πάρκου, όπως και  για όλους αυτούς τους Ακαδημαϊκούς, τους Ερευνητές και τους Επιχειρηματίες που στο διάστημα των 30 ετών  εργάστηκαν ή εργάζονται  και συνέβαλαν ή συμβάλουν στην καταξίωση και στην ανάπτυξή του. Ιδιαίτερη δε, είναι  η ευγνωμοσύνη μας στον μεγάλο απόντα, ψυχή για πολλά χρόνια και εμπνευσμένο εργάτη του Πάρκου, τον Αρτέμη Σαϊτάκη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια είμαστε σε στενή δημιουργική συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά-Ερευνητικά Ιδρύματα και το ΕΤΕΠ με κοινές δράσεις, όπως το φυτώριο ιδεών αλλά και η επεξεργασία προτάσεων  με προεξέχουσα αυτή , για τη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης

Ο Κόμβος Καινοτομίας, εκτός των προαναφερθέντων υπηρεσιών, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δικτύωση των Ερευνητικών Υποδομών, στην περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας, στη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων και στη δημιουργία εργαλείων χρηματοδοτικής στήριξης και τεχνικής υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει και ως ένας οργανισμός προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και δημιουργίας ενός  γόνιμου περιβάλλοντος για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων περισσότερο φιλικών για το περιβάλλον. Ψυχή του Κόμβου σχεδιάζουμε να είναι το νέο και διευρυμένο ΕΤΕΠ-Κρήτης.”

Εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Αντώνη Παπαδεράκη.