Επίσκεψη της Κριτικής Επιτροπής του IGCAT στο ΙΤΕ

Δημοσιεύτηκε 30 Μαΐου, 2024

Στo πλαίσιo του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και του International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), καθώς και με τοπικούς φορείς της Κρήτης, το ΙΤΕ υποδέχθηκε την Κριτική Επιτροπή του IGCAT. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ετοιμότητας της Κρήτης να κατέχει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2026. Την Επιτροπή εκπροσώπησε η Δρ. Diane Dodd – Πρόεδρος IGCAT / Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια – Βραβείου και Πλατφόρμας της Παγκόσμιας Γαστρονομικής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση άνοιξε με μια σειρά παρουσιάσεων στην Αίθουσα Συσκέψεων Α. Παγιατάκη, οι οποίες κάλυψαν θέματα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της γεωργίας και της διατροφής, πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ. Συγκεκριμένα, οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν:

  • “Catalyst for Innovation and Entrepreneurship: The Science and Technology Park of Crete” από τον Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης), Δρ. Γιώργο Παπαμιχαήλ
  • “Ambient Intelligence in the domain of Precision Agriculture” από τον Δρ. Αστέριο Λεωνίδη και τον κ. Χρήστο Στρατάκη από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής
  • “Environmentally friendly solutions for a sustainable food production” από τον καθηγητή Παναγιώτη Σάρρη, από το Εργαστήριο Φυτών και Μικροβιομάτων Φυτών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
  • “Predicting Olive Oil Sensory Attributes: From Statistical Models to Machine Learning Algorithms” από τον Δρ. Γιάννη Καμαριανάκη, ερευνητή στο Εργαστήριο Στατιστικής Μάθησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών
  • “Photonics Applications for the origin and quality control of Agrofoods” από τον Δρ. Μιχάλη Βελεγράκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ

Στην επίσκεψη συμμετείχε επίσης ο Δρ. Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC).

Ακολούθησαν επισκέψεις σε διάφορα ερευνητικά εργαστήρια του ΙΤΕ, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλήρη εικόνα των προγραμμάτων και των καινοτομιών που υλοποιούνται στον χώρο της γεωργίας, της διατροφής και της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, οι επισκέψεις περιλάμβαναν:

  • Το Fly Room, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας με παρουσιάσεις από τον Δρ. Ιωάννη Λιβαδάρα και Δρ. Λίντα Γρηγοράκη
  • Το Εργαστήριο Φωτονικής Εφαρμογών στην Πολιτισμική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, με παρουσιάσεις από την Δρ. Παρασκευή Πούλη
  • Το Σύστημα Le Sommelier του Εργαστήριου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής, με παρουσίαση από τον Δρ. Θεόδωρο Πατκό
  • Τις υποδομές του Πρόγραμματος Διάχυτης Νοημοσύνης και το Έξυπνο Θερμοκήπιο του Ινστιτούτου Πληροφορικής από τον Δρ. Αστέριο Λεωνίδη και τον κ. Χρήστο Στρατάκη

Η επίσκεψη αυτή ανέδειξε τις πρωτοποριακές δράσεις του ΙΤΕ και την αφοσίωση του Ιδρύματος στην υποστήριξη βιώσιμων στρατηγικών ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και στην προώθηση της Κρήτης ως μια γαστρονομική περιφέρεια διεθνούς φήμης.

Το IGCAT, με την επίσκεψη αυτή, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας μέσω της ευαισθητοποίησης για τη σημασία της προστασίας και προώθησης των τοπικών τροφίμων, του πολιτισμού, των τεχνών και των φυσικών αγαθών ως μέρος βιώσιμων και ισορροπημένων στρατηγικών τουρισμού και ανάπτυξης.