Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Μαραθώνιος Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο τριήμερο Innodays 2023, με τη συμμετοχή 11 ομάδων φοιτητών/ ερευνητών από τα ακαδημαϊκά/ ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης.
Η θεματολογία του φετινού Μαραθωνίου Καινοτομίας ήταν: «Καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη βιώσιμων υπηρεσιών / προϊόντων στον τομέα της Υγείας/ Ευεξίας», σχετική με τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτές αποτυπώνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
ΒΡΑΒΕΙΑ:
1ο Βραβείο:
Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Σενετάκη στην Ομάδα 10 των φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν BioTEG και αφορούσε στην κατασκευή 2D και 3D θερμοηλεκτρικών γεννητρών για την τροφοδοσία βιοαισθητήρων παρακολούθησης βιοϊατρικών δεδομένων.
Μέλη ομάδας:
- Φοίβος Σιμόπουλος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου)
- Εμμανουήλ Βαμβάκος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου)
2ο Βραβείο:
Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στην Ομάδα 12, αποτελούμενη από ερευνητές του ΙΤΕ, της ομάδας του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας #CeHA του Ινστιούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ICS-FORTH)
Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν BonVita και αφορούσε μια ολιστική πλατφόρμα για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση της υγείας ηλικιωμένων ατόμων.
Μέλη ομάδας:
- Χαρίδημος Κονδυλάκης (Ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφρικής, ΙΤΕ)
- Φωκίων Λογοθετίδης (Ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφρικής, ΙΤΕ)
- Γεώργιος Καβλεντάκης (Ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφρικής, ΙΤΕ)
- Γιάννης Πετράκης (Ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφρικής, ΙΤΕ)
- Βασίλης Τζικούλης (Ερευνητής Ινστιτούτου Πληροφρικής, ΙΤΕ)
3ο Βραβείο:
Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε από την κα. Μυρτώ Σαϊτάκη στην Ομάδα 3 των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο τίτλος της ιδέας τους ήταν FitRight και αφορούσε τη δημιουργία ενός βοηθού εξάσκησης στο σπίτι, βασισμένος σε τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος επιτρέπει τη διόρθωση της άσκησης και το πρόγραμμα εκγύμνασης των χρηστών.
Μέλη ομάδας:
- Εμμανουήλ Τζαγάκης (Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών)
- Άρης-Ιωάννης Μιχαλόπουλος (Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μέλη Κριτικής Επιτροπής (αλφαβητικά):
- κ. Ευάγγελος Καραγιάννης (δ/ντη Medical Waste)
- κ. Γεώργιος Κριτσωτάκης (Αν. Καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ)
- κα. Μαρία Μανιαδή (Grant Thornton)
- κ. Χρήστος Μπίλιος (Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης)
- κ. Ιωάννης Τσαμαρδίνος (Καθηγητή Πανεπιστήμιου Κρήτης)
- κ. Ηρακλής Καραντώνης (Δίκτυο PRAXI)
- κ. Δημήτρη Κουτσιούλη (Δ/ση EnzyQuest)
- κ. Γεώργιο Κυπριωτάκη (Σύμβουλο Επιχειρήσεων)
- κ. Αθανάσιο Σπυριάδη (Επ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης)
Ο Μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη (1954-2021), ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.
Τέλος, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Καινοτομίας που αποτελούνται από στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και όλων των ακαδημαϊκών/ ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο θάνατο του πρωτεργάτη και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής των InnoDays και του Hackathon, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γρηγορούδη.