Δημοσιεύτηκε 17 Ιουνίου, 2020

-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

“EnzyQuest

Τεστ made in Greece για τη διάγνωση του κορωνοϊού

«Πριν από 15 χρόνια είχα το εξής δίλημμα: τι καριέρα θα ακολουθούσα, ακαδημαϊκή ή στον ιδιωτικό τομέα. Παρουσιάστηκε τότε μια θέση σε μία από τις εξέχουσες εταιρείες στον χώρο της ενζυμικής βιoτεχνολογίας, τη NEB (NewEnglandBiolabs), στη Βοστώνη. Ο φίλος Σωτήρης Ξύδης και σήμερα συνιδρυτής της EnzyQuest, εργαζόμενος τότε σε φορέα μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, είχε εντοπίσει το “κενό” που υπήρχε από τους ερευνητές στην κατανόηση των πραγματικών αναγκών της αγοράς. Ετσι, με ενθάρρυνε να δεχτώ τη θέση, τονίζοντας ότι η εμπειρία που θα μπορούσα να αποκομίσω θα μου είναι χρήσιμη στο μέλλον, είτε αποφασίσω να επιλέξω καριέρα ερευνητή είτε να δημιουργήσω κάποτε τη δική μου εταιρεία παραγωγής ενζύμων στην Ελλάδα». Είναι τα λόγια του δρα Δημήτρη Κουτσιούλη στην «Κ», διευθύνοντος συμβούλου της EnzyQuest, η οποία αποτελεί και την πλέον πρόσφατη επένδυση στην οποία προβαίνει το Uni.Fund με το ποσό των 400.000 ευρώ.

Η EnzyQuest ιδρύθηκε το 2019, αποτελεί spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙTE) στην Κρήτη και είναι η πρώτη επιχείρηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας, αναπτύσσοντας ένζυμα/αντιδραστήρια. Eχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της 70 προϊόντα και κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της είναι η ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές από ακραιόφιλους (extremophiles) οργανισμούς, δηλαδή μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένζυμα που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες (υψηλή αλατότητα, θερμοκρασία κ.λπ.). Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα τη σημασία των προϊόντων της EnzyQuest, αρκεί να πούμε ότι η αγορά ενζύμων και αντιδραστηρίων παγκοσμίως είναι μια αγορά της τάξεως των 20 δισ. ευρώ για το 2020, καθώς η μοριακή διάγνωση και ταυτοποίηση χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στον τομέα της υγείας, της αγροδιατροφής και της έρευνας.

Hδη η EnzyQuest έχει συνάψει συνεργασία με το ΙΤΕ για την εμπορική αξιοποίηση ενζύμων, διαθέτει πλήρες δίκτυο διανομής σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο επεκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία, και ταυτόχρονα ετοιμάζει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε και σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα: «Κύριο μέλημά μας ήταν η διείσδυση στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έγινε μια μεγάλη στροφή στο επιχειρηματικό πλάνο μας, θέτοντας την τεχνογνωσία μας στη μάχη της διάγνωσης του κορωνοϊού. Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τεστ που θα παράγεται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας, ώστε να μην εξαρτάται η εγχώρια προσφορά από εξωτερικές παραμέτρους. Ηδη η εταιρεία μας αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Εργαστήριο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και με τη Νanoplasmas και άλλες spin-off», τονίζει ο Σωτήρης Ξύδης, διευθυντής λειτουργιών στην EnzyQuest. Την ιδρυτική ομάδα συμπληρώνουν ο Λάμπρος Κούρτης με πλούσια επιχειρηματική δράση στον κλάδο αυτό στις ΗΠΑ και ο Γιάννης Βλατάκης. ” …………..

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ