ΕΤΕΠ-Κ: Ένα κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Καθ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης
Μέλος Δ.Σ. ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης είναι Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC) και το επιστημονικό του αντικείμενο είναι ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & οι Οικοδομικές Τεχνολογίες Αιχμής. Επίσης είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων» (TUC TIE Lab), Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Αντιπρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Η ειδίκευσή του σημειώνεται επάνω στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη μεθοδολογιών που δημιουργούν ένα συμμετοχικό, ανθρωποκεντρικό πλαίσιο έρευνας και εφαρμογής, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής και την αλλαγή παραδείγματος στη σύγχρονη κοινωνία. Οι σύγχρονες τεχνολογίες εκλαμβάνονται ως διεπαφή μεταξύ του ανθρώπου και του χώρου, σε όλα τα επίπεδα, από την ιδέα ως την εμπειρία. Η ερευνητική του δραστηριότητα ανέδειξε και υποστηρίζει δύο νέες κατευθύνσεις δυναμικού σχεδιασμού με τις ονομασίες “χωρική οικονομία” (spatial economy) και “συναισθητικά ανταποκριτική αρχιτεκτονική” (sensponsive architecture). Η συνεισφορά του σε εφαρμοσμένη έρευνα υπάρχει μέσα από την υλοποίηση 51 κύριων και 31 πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.


Ειδικότερα, στον τομέα των εφαρμογών σε μνημεία και χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, το έργο του ερευνά την βελτιστοποίηση των τεχνικών δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων από τρισδιάστατο σκανάρισμα, την διαχείριση κατασκευαστικών δεδομένων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών αναγνώρισης και την ενίσχυση του βιώματος του επισκέπτη ώστε να δοθεί η αίσθηση και η ατμόσφαιρα της εποχής που εκτίθεται, και να δημιουργήσει μια εμπειρία ικανή να γεννήσει συνειρμούς και την ανάδειξη του «πνεύματος του τόπου». Η συνεισφορά του σε εφαρμοσμένη έρευνα υπάρχει μέσα από την υλοποίηση 46 κύριων και 28 πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Είναι συγγραφέας 2 βιβλίων, έχει επιμεληθεί 4 βιβλία και έχει 86 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει 17 εθνικές και διεθνής διακρίσεις, ανάμεσά τους και το Europe 40 under 40 Architecture Award (2008).


Είναι Διπλ. Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΑΠΘ (1994) με Διδακτορική Διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα Δομική μορφολογία και κινητές κατασκευές στους μεταβαλλόμενους χώρους (2009). Το διάστημα 2004-2006 διετέλεσε Visiting Research Associate στο Harvard Graduate School of Design [GSD].